Skötsel- och tvättråd

Liturgiska kläder är ett kapitel för sig när det gäller skötsel och dess skötsel kan variera beroende på material. Se respektive plagg och hör av dig med frågor.

 

Linne däremot är lite enklare och nedan följer enkla instruktioner, men först en Brasklapp:

Rätt skött linne håller mycket länge, vårda det och uppskatta det! Har du gammalt linne som du inte använder? Lämna detta kulturarv vidare till släkting eller annan intresserad. Klipp inte sönder t.ex. hemvävda handdukar och sy gardiner eller kuddar utan att noga tänka dig för (nu är jag lite ilsken, man ska vårda fina saker inte pyssla sönder dom. Gå till hobbyaffär i stället!)! Har du plats kan du spara linnet till barn, eller andra släktingar. Kom i håg: KULTURARV.

- Tvätta i tvättmaskin 40-60 grader. Utan blekmedel till oblekt linne.

-Vänd inte ut och in på örngott vid tvätt, onödigt och dessutom nöts sömsmånen bort i tvättmaskinen. Dessutom skaffar du dig onödigt arbete vid manglingen.

- Blanda inte vitt, färgat och oblekt linne de första tvättarna, små fibrer släpper och det vita blir en smula "brunt" (det finns risk för färgfällning på kulört linne). Det är bara att skölja så försvinner fibrerna, men vem vill jobba i onödan?

- Broderat linne tål samma tvätt som obroderat, men ibland är broderierna lite mer ömtåliga. Riktigt fina broderier kan tvättas i tvättpåse eller i en inte allt för full maskin och självklart inte med vassa saker t.ex dragkedjor eller kardborreband. Tvätta med utsidan ut, jag upplever maskinbroderat som mer ömtåligt på baksidan än framsidan.

- Kan du sänka centrifugeringen eller skippa den helt blir linnet inte lika skrynkligt.

- Torkar du linnet ute, tänk på att solen bleker. Det går inte fort, men glöm inte lakanen ute i flera dagar...

- Sträck och släta ut, häng rakt och fint så får du mindre efterarbete. Rakt klippta lakan håller formen bra!

- Mangla om du vill! Ett välskött linneskåp är rena rama guldgruvan! Fukta igenom och sätt i gång, men bli inte förskräckt av att det blir fullt i mangeln, de har samma mått som förr och har inte följt med i utvecklingen..... Mangla från ett håll och sedan från det andra när behov uppstår. Låt sedan lakanen lufttorka ordentligt innan de läggs i skåp, de kan mögla om du är för ivrig.

- Broderier pressas gärna med strykjärn, i mangeln blir de platta. Men, om du lägger en frottéhandduk på strykbrädan och pressar på det lätt fuktiga linnet från baksidan kommer broderierna att träda fram mer i relief, hur mycket beror förståss på hur broderierna ser ut från början. Låt gärna broderiet ligga kvar och svalna/torka på plats, då fixeras det bättre.

- Band och brodyrer sträckes försiktigt, pressas nån gång ibland (eller varje gång om du är noga) så håller de sig fina.

- Torktumling är inget jag själv gillar, linnet bryts sönder och livslängden förkortas rejält. En gång tumlat - aldrig lika fint manglat! Linnet blir matt och mjukt, tungt kan man säga. Låt bli helt enkelt!

(Om du nu tumlar ändå, gör det med utsidan utåt, sömsmånen kommer annars att försvinna. Berätta sedan inte för mig, jag får rysningar....)

 

Önskar du mer tips om skötsel av linne? Hör av dig eller Googla, men men ta en funderare på vem som skriver och varför.

 

 

Produkter
Övrigt